5 RZECZY ZA KTÓRE KOCHAMY KAWĘ
Kochamy kawę! Kochamy jej zapach, smak i aromat. Lubimy delektować się tym momentem, gdy filiżanka z aromatyczną zawartością zbliża się do naszych ust, a pociągający zapach pobudza nasze zmysły. Chwila z kawą to nasza mała chwila luksusu w ciągu zabieganego dnia. Dlaczego bez kawy nie wyobrażamy sobie życia i ani jednego przepracowanego dnia? Odpowiedź znajdziesz tutaj, wraz z przepisem na pyszną kawę dyniową Pumpkin Spice Latte, którą można przyrządzić również w pracy.
1. Kawa budzi nas do życia
Kto z nas zaczyna dzień aromatyczną kawą? Niezależnie od tego czy to będzie dzień pełen ekscytujących wrażeń czy zwyczajny dzień w pracy – większość z nas rozpoczyna go kubkiem świeżej kawy tuż po przebudzeniu, lub do śniadania. Często jest to także pierwsza rzecz którą robimy w pracy tuż po przyjściu do niej. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Lepiej działamy pod wpływem boskiej kofeiny. Samo picie kawy i delektowanie się nią jest jak medytacja, chwila odprężenia, uspokojenia myśli i ułożenia sobie planu na cały dzień.
2. Pociągający aromat
Pierwsze zmysłowe wrażenie, jakie wywiera kawa, to najczęściej zasługa jej aromatu. Zapach kawy należy do jednych z najlepiej rozpoznawalnych zapachów na świecie, a przy tym jest niezwykle przyjemny. Każda odmiana kawy ma swój aromatyczny profil, który zawiera aż do tysiąca komponentów stymulujących zmysł powonienia i smaku. Aromat można uatrakcyjnić, dodając do swojej ulubionej kawy szczyptę przypraw takich jak cynamon lub kardamon.
3. Uwielbiamy ją celebrować
Do celebracji kawy nie trzeba wiele. Wystarczy ulubiony kubek lub filiżanka, dobra kawa zaparzona z profesjonalnego ekspresu i ... chwila wolnego czasu. Takie chwile są bardzo ważne w naszym zabieganym dniu. Pomagają w odpoczynku, uspokojeniu umysłu, nabraniu dystansu. Celebrowanie picia kawy daje nam poczucie, że fundujemy sobie rozrywkę w prawdziwie ekskluzywny sposób.
4. Przy kawie lepiej się rozmawia
Kawa nadaje akcent każdemu towarzyskiemu spotkaniu. Jest nieodłącznym elementem rozmowy, wspólnego wyjścia z przyjaciółmi, spotkania biznesowego czy nawet krótkiej przerwy w pracy spędzanej z kolegami z sąsiedniego działu. To nasza towarzyska natura sprawia, że aż tak uwielbiamy ten czarny napój. Nic tak nie łączy ludzi jak wspólne zaintereowania, a przecież wszyscy kochamy chwile spędzone nad filiżanką pełną aromatu.
5. Kawa poprawia nasz nastrój
Kawa ma niesamowitą właściwość poprawiania nastroju i sprawia, że po prostu robi nam się cieplej na sercu. Zapach kawy kojarzy nam się z domem, miłymi wspomnieniami z dzieciństwa. Aromat kawy rozgrzewa w jesienny wieczór, osładza gorsze dni w pracy, sprawia że chce nam się pracować i z większą ochotą przeżywać dzień. Tak niewiele, a zarazem tak wiele.A oto przepis na wyjątkową kawę - idealną na jesienne dni w pracy. Wprawdzie trzeba poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie - ale zapewniamy że warto :)
Pumpkin Spice Latte Kawa z bitą śmietaną, dyniowym purre i korzennymi przyprawami
Pumpkin spice latte - kawa dyniowa
W domu:
Przygotuj mus z dyni. Wystarczy ją pokroić razem ze skórką i piec w piekarniku do miękkości. Po usunięciu skórek – dynię zmiksować i delikatnie przesmażyć razem z brązowym cukrem, cynamonem i startą skórką pomarańczową (można dodać dużo). Przełóż mus do słoiczka. W moździerzu utrzyj dodatkowo korzenne przyprawy: cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, suchy imbir. Możesz dodać szczyptę chilli. Zmieloną przyprawę przesyp do drugiego słoiczka. Słoiczek z musem dyniowym i słoiczek z przyprawami zabierz następnego dnia do pracy ;)
W pracy:
W przerwie w pracy, przygotuj wysoką szklankę lub ulubiony, duży kubek. Wyparz go gorącą wodą. Przełóż do niego łyżkę musu dyniowego i uzupełnij gorącym espresso. Wymieszaj wszystko dokładnie. Uzupełnij zawartość dużą kawą Coffee Latte, używając profesjonalnego ekspresu - najlepiej Saeco z funkcją „one touch cappuccino”, tak aby na wierzchu kawy pojawiła się mleczna pianka. Na wierz kawy możesz dodać bitą śmietanę. Posyp kawę zmielonymi przyprawami i udekoruj brązowym cukrem. Mniam :)
Może Cię tez zainteresować: