Charakter kawy arabica – różnorodność smaków z nutką kwasowości
Istnieje ogromna ilość drzew kawowca, które możemy podzielić na gatunki, a w zależności od tego gdzie rosną i dojrzewają, ich owoce różnią się od siebie.
Mimo, iż szacunkowo na świecie istnieje ponad sześćdziesiąt różnych gatunków kawy, do najbardziej popularnych należą arabica i robusta, których produkcja stanowi aż 98% w skali światowej.
Robusta jest gatunkiem mniej wymagającym i łatwiejszym w uprawie, przez co jej zbiory są bardziej obfite. Dzięki większej odporności na choroby, jest również tańsza w produkcji. Zawiera ponadto większą dawkę kofeiny, a cena jej ziaren jest stosunkowo niższa.
Kawa arabica rośnie na dużych wysokościach i zawiera mniejszą ilość kofeiny
Rosnąca na dużych wysokościach, często w górzystych terenach, arabica ma zupełnie inne wymagania uprawy. O drzewka trzeba odpowiednio zadbać ponieważ jest podatna na choroby bardziej niż robusta, co również składa się na wyższą cenę ziaren. Zawiera dodatkowo o połowę mniej kofeiny. Arabica jest jednym z bardziej docenianych gatunków kawy pochodzącym z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej, Azji oraz Wschodniej Afryki, i tam też jest powszechnie uprawiana; stanowi około 70 – 75% światowej produkcji kawy. Pierwotnie odkryty w górzystych terenach Etiopii, ten gatunek kawy lubi ciepły i wilgotny klimat, a optymalne warunki uprawy to wysokość ponad 800 metrów nad poziomem morza. Zgodnie z zasadą, im wyżej uprawiana kawa, tym lepsza jest jakość ziarna. Istnieje ponadto wiele odmian kawy arabica, a właściwości każdej z nich w dużej mierze zależne są od terenu uprawy, wysokości, na jakiej rosną, temperatury oraz klimatu. Najpopularniejszą jest Typica lub Bourbon.
Nasza 100% arabica pochodzi z Kolumbii - najwyższa jakość blendu, wyważony aromat, cielistość i lekka kwaskowatość. Idealnie łączy się z mlekiem
Łagodna w smaku, aromatyczna, lekko kwaskowata, niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym, o kremowej konsystencji w kolorze orzecha laskowego z odcieniem czerwoności, oraz przyjemna goryczka – to jedne z wielu cech charakterystycznych kawy arabica, uważanej za gatunek o wyższej jakości niż robusta.
Najczęściej spotykane odmiany kawy arabica
Typica, to najstarsza odmiana kawy Arabica odkryta w Jemenie, a następnie przeniesiona w inne części świata, między innymi do Ameryki Południowej - uznawana za jedną z najlepszych. Jest to wykwintna kawa pozostawiająca w ustach wyśmienity smak. Jej zbiory są zdecydowanie mniejsze z powodu małej odporności na silne wiatry, a zacienione obszary, to optymalne warunki do jej uprawy. Bourbon, podobnie jak jej poprzedniczka, jest wykwintną odmianą arabiki pochodzącą z wyspy Reunion, dawniej zwaną wyspą Bourbon. Jest jedną z bardziej cenionych odmian, charakteryzującą się dużą odpornością na wietrzne rejony i przystosowaniem do każdej wysokości. Jej uprawa rozpowszechniona jest zwłaszcza na terenie Ameryki Południowej. Caturra, odkryta w Brazylii, jest prawdopodobnie mutacją kawy Bourbon, którą cechuje delikatna cielistość, lekka kwasowość i przyjemny smak. Uważana jest jednak za gatunek gorszy od Typica. Charakteryzuje się wysoką wydajnością plonów, wówczas, gdy uprawiana jest w odpowiednich warunkach agroekologicznych. Jak jednak odróżnić kawę arabica od robusty? Pomoże nam w tym wygląd ziaren, które na pierwszy rzut oka mogą być do siebie podobne, a jednak się różnią, podobnie jak odmiany kawy. Oto niektóre z tych różnic:
-
Przed procesem wypalania, ziarna kawy arabica posiadają jasnozieloną barwę, podczas gdy ziarna robusty są bardziej żółtawe.
-
Ziarna arabiki są płaskie o podłużnym kształcie, natomiast ziarna robusty są bardziej okrągłe i wypukłe (poza pewnymi wyjątkami).
-
Ziarna arabiki są również większe od ziaren robusty.
Nie oznacza to jednak, że jeden gatunek jest lepszy od drugiego, gdyż kwestia smaku zależy od osobistych upodobań, zwłaszcza, że na rynku istnieje obecnie ogromna ilość kaw o różnych właściwościach, aromacie, walorach smakowych, rodzaju palenia, a też mieszanki obu z nich, które pozwolą zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia i kieszenie. Świat kawy nieustannie oferuje nam nowe doznania oraz gatunki i odmiany, które warto spróbować.