Kawa bezkofeinowa i jej właściwości
Kawa jest napojem najczęściej spożywanym na naszej planecie, uwielbianym przez miliony konsumentów. Mimo, iż posiada wiele pożytecznych właściwości, przy nadmiernym spożyciu może wywoływać niepożądane skutki uboczne u osób szczególnie wrażliwych na zawartą w niej kofeinę, wykazującą pobudzające działanie układu nerwowego.
Dlatego też, osoby cierpiące na bezsenność, z powodu stanów lękowych lub wysokiego ciśnienia, częściej decydują się na kawę bezkofeinową posiadającą mniejszą zawartość kofeiny od naturalnej kawy, gdyż jest ona w dużym stopniu jej pozbawiona poprzez zastosowanie różnych sposobów ekstrakcji.
Metody ekstrakcji kofeiny
Dekofeinizacja kawy polega na poddaniu zielonych ziaren kawy działaniu rozpuszczalnika, który następnie jest z nich usuwany. Z istniejących metod ekstrakcji najbardziej rozpowszechnione są procesy polegające na użyciu testowanych żywieniowo rozpuszczalników chemicznych, gazów, takich jak dwutlenek węgla (CO2) w stanie nadkrytycznym lub usuwanie kofeiny poprzez moczenie zielonych ziaren kawy w gorącej wodzie.
Na przestrzeni lat procesy produkcji kawy bezkofeinowej były nieustannie udoskonalane, a te stosowane obecnie pozwalają na usunięcie co najmniej 95 procent kofeiny zawartej w ziarnach kawowych, zachowując smak i aromat zbliżony do naturalnej kawy.
Właściwości kawy bezkofeinowej
-
Kawa bezkofeinowa jest bogata w witaminę B2 i B3, a tej ostatniej jest w kawie najwięcej, bo 100 g tego naparu zawiera aż 28,63 mg witaminy B3 i około 1,36 mg witaminy B2.
-
Jest źródłem substancji odżywczych, między innymi magnezu, którego zawiera największe ilości.
-
Duży procent stanowi również potas - na każde 100 g kawy przypada aż 3501 mg potasu.
-
Kawa bezkofeinowa posiada cenione wartości odżywcze w postaci składników takich jak, między innymi, żelazo, białko, czy sód.
Kawa bezkofeinowa i jej zalety
Ze względu na dużą zawartość potasu, kawa bezkofeinowa korzystna jest dla osób z nadciśnieniem, gdyż regulując ciśnienie tętnicze krwi, pozytywnie wpływa na dobre krążenie, wspomagając dodatkowo prawidłowe funkcjonowanie płynów ustrojowych.
Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, udowodniono, że spożywanie kawy o niskiej zawartości kofeiny, w niektórych przypadkach, może zapobiec chorobom reumatycznym, zapaleniu stawów, a nawet pewnym typom cukrzycy. Kryjące się w niej właściwości mają dobroczynny wpływ na zdrowie, łagodzą bóle głowy, w tym bóle migrenowe, pomagają w zachowaniu zdrowia oczu oraz przyczyniają się poprawie wyglądu skóry.
Dzięki swym zaletom kawa bezkofeinowa zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników, zwłaszcza wśród osób z nadciśnieniem, stanami lękowymi oraz szczególnie wrażliwych na działanie kofeiny, która spożywana w dużych ilościach, lub bezpośrednio przed snem, może powodować bezsenność.
Idąc jeszcze dalej, prowadzone są badania mające na celu znalezienie sposobu na pozyskanie kawy bezkofeinowej w całkowicie naturalny sposób, a mianowicie bezpośrednio z plantacji, polegające na modyfikacji genetycznej drzewa kawowca, osiągając tym samych ziarna bez zawartości kofeiny. Celem jest stworzenie lepszej jakościowo kawy bezkofeinowej, której walory smakowe zbliżą się do tych wyróżniających naturalną kawę.