Latte Art dla początkujących
No dobrze. Jesteś już mistrzem/mistrzynią parzenia przepysznej kawy. Teraz czas zachwycić Twoich przyjaciół sposobem jej podania. A konkretnie wzorkiem, który "narysujesz" na powierzchni napoju. Nie jest to wcale takie trudne.
Wykorzystywana przez profesjonalnych baristów technika dekoracji i upiększania serwowanej kawy za pomocą spienionego mleka i wszelkiego typu posypek nazywa się Latte Art. Jak każda sztuka wymaga solidnego rzemiosła, ale też niebanalnej wyobraźni i wiele serca.
Podstawowym składnikiem sukcesu jest dobrze spienione mleko. Powinno być ciepłe, około 60-65 st. C, i mieć odpowiednią gęstość porównywalną do konsystencji jogurtu. Musi być na tyle gęste, aby nie rozpuszczać się od razu w kawie, ale też na tyle płynne, by swobodnie wylewać się z dzbanka do filiżanki ciągłym, jednostajnym strumieniem. Za gęste będzie tworzyć na powierzchni napoju góry i doliny - takim mlekiem nie da się precyzyjnie "rysować". Za rzadkie rozpuści się w kawie tworząc co najwyżej chaotyczny kleks.
Idealna piana mleczna ma drobne pęcherzyki powietrza i jednorodną strukturę. Dnem dzbanka warto 2-3 razy uderzyć o stół, by pozbyć się wzniesień na powierzchni mleka. Możemy też zakręcić kilka razy dzbankiem w celu wyrównania niedoskonałości piany. Jeśli jednak mleko na wierzchu nadal jest zbyt mocno spienione, a pęcherzyki za duże, wystarczy zdjąć wierzchnią warstwę za pomocą łyżki.
Do pierwszych prób, zanim nasza ręka nabierze wprawy i precyzji - używajmy filiżanki dość szerokiej, wypełnionej kawą mniej więcej do połowy. I oto przychodzi ten najważniejszy moment - wlewanie spienionego mleka... cała tajemnica polega na nauczeniu się lekkiego kołysania dzbankiem.
No cóż, początkowo wychodzić będzie trochę koślawo, jak wówczas, gdy pisaliśmy w elementarzu pierwsze litery, ale z czasem nabierzemy wyczucia i wprawy. Najprostszym do uzyskania wzorem jest serce i już wkrótce tworząc skomplikowane rozety nie będziemy mogli uwierzyć, że jeszcze niedawno sprawiało nam problem.
Przeczytaj również:
Kawa - to warto wiedzieć - infografika >>