Policz się z cukrzycą, nie rezygnuj z pracy i własnych celów
Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, należącą do grupy tzw. chorób cywilizacyjnych. Często nazywana jest epidemią, a nawet plagą XXI wieku. Jest rosnącym problemem zdrowotnym na całym świecie. W Polsce choruje na nią już 2 miliony osób. Zachorowanie na cukrzycę nie oznacza jednak rezygnacji z celów i kariery zawodowej lub z pracy którą się wykonuje. Poniżej poznasz kilka porad jak ułatwić sobie pracę będąc diabetykiem i jak włączyć swoje miejsce pracy do procesu leczenia.
Stosowane współcześnie leki w terapii cukrzycy, jak i rosnąca świadomość chorych w zakresie samokontroli, prowadzą do coraz dłużej i skuteczniej utrzymywanego dobrego stanu zdrowia diabetyków i możliwości pozostania aktywnymi zawodowo. W pracy spędzamy niemal połowę naszego życia, warto więc zadbać o to aby bezpiecznie się w niej czuć i dobrze funkcjonować, zwłaszcza gdy chorujemy na cukrzycę.
NIE REZYGNUJ Z KARIERY, PRACUJ I REALIZUJ WŁASNE CELE
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne - opracowując zalecenia dotyczące aktywności zawodowej diabetyków – uznało, że poza nielicznymi, ściśle określonymi sytuacjami nie ma powodu, by osoby te nie pracowały. Dla osób chorych na cukrzycę zalecana jest raczej praca umysłowa, natomiast niewskazana nadmierna praca fizyczna. Istnieją oczywiście zawody, w których epizody hipoglikemii (niedocukrzenia organizmu) mogą, ze względu na ryzyko utraty świadomości, narazić chorego na niebezpieczeństwo. Ale ograniczenia takie nie istnieją jeżeli chodzi właśnie o pracę umysłową. Jeżeli zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę, nie rezygnuj z pracy i rozwijaj się zawodowo. Jeżeli skutecznie będziesz realizował własne cele, tym skuteczniej poradzisz sobie z chorobą.
ZORGANIZUJ WŁASNE MIEJSCE PRACY
Przede wszystkim poinformuj pracodawcę o swoim schorzeniu. Twoje miejsce pracy powinno umożliwić Ci sprawdzenie poziomu cukru we krwi, wykonanie iniekcji insuliny czy zjedzenia przekąski w razie potrzeby. Ważne jest też, by był ktoś kto mógłby Ci pomóc w razie ewentualnego wystąpienia epizodu ciężkiej hipoglikemii. W pracy dobrze jest mieć swój niezbędnik, konieczny do codziennej kontroli cukrzycy.
DOGODNE GODZINY PRACY
Najlepszym rozwiązaniem będą regularne godziny pracy. Ułatwia to choremu kontrolę poziomu cukru we krwi i spożywanie regularnych posiłków. Nie znaczy to oczywiście, że nie można wykonywać zajęcia, które wymaga nienormowanego czasu pracy lub pracy zmianowej, ale wtedy należy wszystko dobrze zorganizować i zaplanować.
DBAJ O DOBRE ODŻYWIANIE
Poinformuj swojego lekarza o trybie pracy jaką wykonujesz. Ta informacja może rzutować na wybór przez lekarza preparatu insulinowego. Jeżeli jesteś leczony nowoczesnymi insulinami – nie musisz przestrzegać godzin przyjmowania leków, czy spożywania posiłków o określonej wartości energetycznej. Warto jednak spożywać odpowiednio zbilansowane pożywienie o wysokiej wartości odżywczej. Jeżeli nie chcesz, lub nie możesz przynosić samodzielnie przygotowanego posiłku, kieruj się ogólnymi wytycznymi diety różnorodnej, bogatej w białko i witaminy, oraz zdrowe tłuszcze. Dieta powinna być zmodyfikowana w zależności od intensywności wysiłku fizycznego. Im większy wysiłek, tym zwiększone zapotrzebowanie na węglowodany.
PAMIĘTAJ O REGULARNYM NAWADNIANIU
Jak wynika z przeprowadzonych w 2011 r. w USA badań przez American Diabetes Association, picie większej ilości wody może chronić nas przed zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Wystarczą cztery szklanki wody dziennie, by obniżyć ryzyko wysokiego poziomu glukozy we krwi aż o 21% u osób zdrowych. U osób chorych na cukrzycę zapotrzebowanie na wodę może być większe, niż u osób zdrowych, dlatego powinny pić tyle płynów, aby w pełni zaspokoić pragnienie.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne opracowało zalecenia dotyczące aktywności zawodowej chorych na cukrzycę. Uznano, że poza nielicznymi określonymi sytuacjami nie ma powodu, aby diabetyków spotykały ograniczenia zawodowe.
Sam fakt chorowania na cukrzycę nie może stanowić przyczyny nierównego traktowania lub dyskryminacji w pracy. Warto zapoznać się z kartą praw i obowiązków zarówno pracownika chorego na cukrzycę, jak i pracodawcy.