Przerwa w pracy, czyli 15 minut na kawę
U Anglosasów coffee break u Szwedów fika... Aż 77 proc. szefów przyznaje, że nic tak nie wpływa na rozruszanie mózgu jak poranna przerwa na kawę, ale pod jednym warunkiem – że nie spędzimy jej samotnie. Przerwy w pracy powodują, że jesteśmy bardziej zadowoleni i zrelaksowani, mamy lepsze pomysły i szybciej rozwiązujemy problemy. Warto z nich korzystać i spędzać ten czas razem, na wesołej rozmowie i w pogodnym nastroju.
Coffee break zamiast five o'clock
Przerwa na kawę (ang. coffee break) to termin określający praktykę picia kawy w czasie krótkiej przerwy w pracy, spopularyzowany w Ameryce, głównie przez Panamerykański Urząd ds. Kawy w 1952 roku. Wiodące hasło kampanii w wolnym tłumaczeniu brzmiało: "Zrób sobie przerwę na kawę - i weź to, co kawa ci daje".
Praktykowanie przerw na kawę w pracy spokrewnione jest z brytyjskim zwyczajem picia herbaty i zdobywa sobie coraz większe uznanie tam, gdzie picie herbaty miało znaczenie kulturowe i społeczne. Zwyczaj przerywania pracy, aby wspólnie napić się kawy, został zasiany na amerykański grunt przez żony norweskich imigrantów w stanie Wisconsin, gdzie do tej pory co roku obchodzony jest Stoughton Coffee Break Festival. Rytuał picia kawy w Europie tworzyli Skandynawowie. To oni piją najwięcej kawy w Europie i przodują również w statystykach światowych. Przeciętnie spożywają ok. 10 kg kawy rocznie, co przekłada się średnio na ok. 4 filiżanki dziennie.
Fika – przerwa po szwedzku
Mieszkańcy północy niezwykle starannie pielęgnują zwyczaj wspólnego picia kawy, nadając mu wysoką rangę społeczną i kuturową. Przerwa w pracy lub nieformalne spotkanie towarzyskie, podczas którego prowadzi się niezobowiązujące rozmowy i pija kawę, ma swoją własną nazwę – fika. Podczas fiki, do kawy serwowane są głównie słodkie przekąski lub kanapki, ale najpopularniejszym dodatkiem są bułeczki cynamonowe. Wiele szwedzkich firm i zakładów pracy ma oficjalnie ustanowione przerwy na kawę, które wpisują się w skandynawski model biznesowy. Miła tradycja, prawda?
Espresso, Cappuccino czy Americano
Włosi piją swoje espresso w biegu. Podczas przerwy wychodzą z pracy, zamawiają swoją caffe i wypijają szybko, stojąc przy barze i zamieniając kilka słów z zaprzyjaźnioną obsługą. Oczywiście nie jest to ich pierwsza kawa tego dnia. Pierwsze poranne cappuccino celebrują bez pośpiechu w domu. We Francji za faux pas uchodzi częstowanie kawą rozpuszczalną lub zbyt słabą. Nowojorczycy nie mają czasu, by wypić kawę w domu. Tradycyjnie przemieszczają się z domu do pracy z papierowym kubkiem w ręku, ciągle w biegu ze swoją "fresh brew" za 2 $. W NY tzw. „regular coffee” dostępna jest w każdym miejscu i za przysłowiową złotówkę.
W Polsce oficjalna przerwa na kawę nie jest tak mocno osadzona w kulturze firmowej. Owszem większość pracowników nie wyobraża sobie przerwy bez kawy, ale pijemy ją raczej kiedy chcemy i nie urasta to do rangi zwyczaju i celebrowania kawy w towarzystwie. Zazwyczaj przerwa kawowa trwa 10-15 minut i ma miejsce na zakończenie jednej trzeciej zmiany w pracy. W niektórych firmach przerwa na kawę jest oficjalnie wyznaczona na daną godzinę.
Piętnaście minut czy więcej... Jeżeli już mamy delektować się kawą w biurze, warto wiedzieć ile czasu przysługuje nam na jej przygotowanie i wypicie. Każda osoba, która pracuje co najmniej 6 godzin dziennie, ma prawo do 15-minutowej przerwy w ramach czasu pracy. Zasadniczo można z niej skorzystać w dowolnym momencie dnia, ale jeśli wymaga tego charakter pracy, pracodawca ma prawo określić, kiedy ta przerwa może się rozpocząć.
Osoby pracujące przy komputerze, które co najmniej połowę czasu pracy spędzają przed monitorem, mogą po każdej godzinie zrobić 5-minutową przerwę. W przypadku osób pracujących w warunkach szkodliwych przerwa może zostać wydłużona do 60 minut dziennie. Osoba niepełnosprawna ma prawo do dodatkowej przerwy trwającej 15 minut. Niezależnie od tego, ile mamy czasu na przygotowanie swojej kawy – warto ją wypić w dobrym towarzystwie i przy miłej rozmowie.
Jak wygląda Wasza przerwa na kawę? Czy celebrujecie ten moment z innymi? Czy wypijacie kawę w biegu pomiędzy jednym a drugim zadaniem
Podobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również:
Jak podawać kawę, czyli kawowy savoir-vivre w firmie
Jaki ciśnieniowy ekspres wybrać do firmy